събота, 5 април 2014 г.

Коя фирма поддържа сайта на БНР? Публично запитване!

Четиво само за интересуващите се от проблемите със сайта на БНР:
         Вече започнах искрено да се забавлявам с факта, че на колкото  повече платформи слагам линкове към сайта на БНР, на който са качени авторските ми рубрики, толкова по-често бройките преглеждания за тях, изписвани в сайта, намаляват, вместо да растат! Както и да го погледнеш, това не е мой личен проблем, а проблем с подронване на доверието в сайта на обществената медия. Кратка равносметка от вчера, след като публикувах линковете във Фейсбук и в блога си. За рубриката „Европа се смее”: вчера, 4.04., на страницата на предаването ми „Европа без граници” във Фейсбук - 85 виждания, а в сайта на БНР същия ден от 779 паднаха внезапно на 763, т.е. станаха с 16 по-малко отпреди. Тази сутрин пък бяха намалели до 762. Рубриката ми „Евромъдрост” на 4.04.: във Фейсбук - 43 преглеждания, а в сайта на БНР от 509 изведнаж паднаха на 499. Рубриката ми „Стани полиглот” вчера беше по-малко ощетена в сайта на БНР: от 1167 преглежданията спаднаха „само” с 4 и снощи бяха 1163. Рубриката ми „Европа и останалия свят”, която без да се е появявала от 2  месеца на челно място в сайта на БНР и междувременно безпрепятствено, макар и по малко, увеличаваше бройките си преглеждания, вчера, след като публикувах линк към нея във Фейсбук и в блога си, спадна от 343 на 336 преглеждания в сайта на БНР. Естествено, за сравнение наблюдавам и рубриката на една колежка от нашия екип, „Моята любима дума” – при нея цифрите са в непрестанна възходяща градация: вчера сутринта – 456, тази сутрин – 552!
         Напомням, че проблемът с изчезващите бройки преглеждания на мои материали в сайта на БНР не е плод на мнителност, а беше признат от фирмата, която разработва платформата на сайта. На 27 февруари публикувах в блога си обясненията на представител на тази фирма, пожелал анонимност. Ще уточня, че тези обяснения бяха неофициални, получих ги като лично съобщение от колега, който прояви разбиране към въпросния проблем в сайта и е отправил запитване към фирмата на какво се дължи.
         Още веднаж напомням, че това анонимно обяснение от представител на фирмата, поддържаща сайта на БНР, публикувах в блога си на 27 февруари т.г. и то може да бъде прочетено там. Лично аз, а и мои познати, IT-експерти, нищо не разбрахме от увъртяните изречения в него, но поне като че ли долових обещание проблемът да бъде решен. До днес, 5 април, това не се случи! Нещо повече – наблюдавайки сайта в продължение на седмици, констатирах недвусмислено, че докато при моите материали редовно бройките преглеждания рязко намаляват (понякога дори с 30), то, както споменах по-горе, рубриката на друга колежка не само че не е жертва на подобни сривове, ами посочената бройка преглеждания през последните дни главоломно расте. По някакво странно стечение на обстоятелствата, колежката, която няма проблем със сайта, е много ценена от ръководството на БНР, а аз, която се оказвам с намаляващи по брой преглеждания в същия сайт, не съм любимка на шефовете. Това някак изважда проблема от чисто техническите му измерения.
         Бих искала лично да попитам представител на фирмата защо се получава така, но... не знам коя е тази фирма. Редно ли е това? Може ли да не се знае кой поддържа сайта на общественото радио, с който се случват аномалии, подронващи доверието в него?
         Лично аз няма да спра да пиша по проблема, докато той не бъде решен, но тъй като не искам да го хвърлям безадресно, като послание в бутилка в информационното море, този път питам съвсем контретно и публично програмния директор на БНР Иво Тодоров, с когото сме приятели във Фейсбук и който е много отзивчив виртуален приятел: Г-н Тодоров, коя фирма поддържа сайта на БНР? Нали това не може да бъде вътрешноведомствена тайна?

         Имам и друго безпокойство: сега подготвяме сайта на фондация „Европа и светът”, чийто председател съм. Не дай си боже, като не знаем името на въпросната фирма, да налетим на нея и да я ангажираме да поддържа нашия сайт!

Няма коментари:

Публикуване на коментар