неделя, 11 май 2014 г.

"Евровизия" 2014

Не се учудвам, че днес не прочетох в интернет почти никакви български коментари за снощния финал на „Евровизия” – България през тази година се отказа от участие в конкурса и интересът към него у нас почти се изпари. В нашето семейство обаче редовно го следим, защото за сина ни това е важно музикално събитие. Както се и очакваше, снощи видяхме познатата от години картина – най-често оценката за дадена песен се получаваше не толкова заради качествата й, а в зависимост от държавата, която я представя. Жалко е, че всеки път, когато песента, изпълнена от симпатичните близначки Толмачови, получеше точки, в залата избухваха освирквания и на момичетата хем им беше радостно, че някой ги оценява добре, хем им се плачеше. Май повече им се плачеше... А те не са виновни за това как хората в залата в Копенхаген оценяват политиката на президента Путин! За разлика от изпълнителките, композиторът на песента, Филип Киркоров, изживяваше пълноценно радостта си от всяко гласуване в подкрепа на творбата му и се стараеше да попадне в обектива на камерите – опитният професионалист си знае, че с освиркване или без, в историята на класациите остава до кое място си достигнал!
         Все пак, крайният резултат от тазгодишния конкурс  – победата на австриеца Томас Нойвирт, известен с артистичния псевдоним Кончита Вурст, показа, че публиката на „Евровизия” може да бъде и толерантна. Този 25-годишен младеж с елегантно женско тяло и гъста брада и мустаци не само обра овациите, но събра и най-много точки при гласуването. Кончита спечели личните ми симпатии не само заради заглавието на песента, която изпълни „Да се издигнеш като Феникс”, защото самата аз през тази година съм под знака на Феникса след скорошното излизане на стихосбирката ми „Балада за птицата Феникс”. Кончита ме спечели и с искреното си вълнение от големия успех, който май не беше очаквала, с голямата си признателност към публиката и със скромността, с която приемаше аплодисментите. Дори да е било роля, която си е избрала да изиграе за случая, изборът беше добър. Защото и ние си имаме брадат певец, който често се облича в женски дрехи, но той обикновено го прави с изключително самочувствие. В нашенския случай става дума за авторекламен трик, но може би грешката на някои представители на така наречения „трети пол” е, че, за да противодействат на неразбирането, с което се сблъскват, понякога се стремят да демонстрират превъзходство над околните. Докато посланието на Кончита Вурст е: „Ето ме, природата ме е създала такава – с крехко женско тяло и гъста брада, на някого може да се струвам смешна, но аз не се срамувам и ви благодаря, че ме приемате!” Разбира се, известно е, че в някои страни са били възмутени от вида на певеца и дори не са искали да предавават финала на конкурса, но в крайна сметка Кончита победи!

         Още нещо си мисля след вчерашния финал на „Евровизия” – жалко е, че не участвахме тази година! Не е нещо необичайно, други страни също се отказват по различни причини, нашите явно са предимно финансови. Само че едно наше участие в такъв международен конкурс при всички случаи привлича вниманието към страната ни, независимо от мястото в класацията. И пак, независимо от мястото в класацията, България, като участник, би имала право да дава оценка на другите, да се чуе и нейната дума. Дано следващата година не пропуснем тази възможност. Все пак, толкова пари се дават за продуцирането на телевизионни сериали, дано се намерят и за включването ни в „Евровизия”. А че има талантливи български композитори и певци, които все някога ще успеят да извоюват най-големия успех за България, в това съм се убедила през дългогодишната си работа в БНР.    http://www3.ebu.ch/sites/ebu/contents/news/2014/05/austria-wins-59th-eurovision-son.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар