понеделник, 20 юли 2015 г.

Една европейска радиогодишнина

Точно на днешната дата преди 25 години по програма „Хр.Ботев” на БНР се излъчи първото предаване за обединена Европа – „Младежта среща Европа”. Беше 20 юли 1990 г. Реално това е първото предаване за евроинтеграция в български ефир. Пренесох идеята за него от RAI – Италианското радио и телевизия, които тогава организираха конкурс за художествена творба на младежи до 25 г. на тема „Европа без граници”. А пренесох италианската идея в нашето Радио, защото при една командировка до Рим и Парма научих за този конкурс и ме въодушеви идеята за обединена Европа. Продължавам да работя за нея, каквото и да се случва в Европейския съюз в момента.
         Европейското ми предаване се излъчваше до 17 септември 2014 г. След като напуснах БНР, запазих страницата му във Фейсбук и досега там публикувам информации по темите, които съм представяла в самото предаване. Страницата се посещава и получава нови „лайкове”. Междувременно от 4 месеца в интернет е информационният сайт на фондацията ни „Европа и светът” www.evropaworld.eu, който има вече близо 31000 посещения. Намираме, че не са малко, при положение, че съдържанието е изцяло позитивно – за изкуство, образование, наука, ценности, бизнес и иновации, без жълтини и скандали.
         Имахмe намерение много скоро след сайта да лансираме и нашето интернет радио, но бързо осъзнахме, че един сайт дава възможности в отделните материали да се включват звукови записи и видео, затова решихме да не бързаме с радиото. И на него ще му дойде времето, но на друг етап. В момента ми доставя огромно удоволствие да си занимавам със сайта ни.  
         През есента ще организираме специално събитие, посветено на  европейското ми радиопредаване, а днес, на самата дата, когато то се излъчи за първи път преди четвърт век, с близки приятели и съмишленици сме замислили една европейска проява, за която ще ви разкажем допълнително!
         На снимката: рекламна фланелка от международния конкурс на RAI – I giovani incontrano l’Europa, от който се роди и идеята за първото българско предаване, посветено на обединяваща се Европа.


А тук може да чуете последното ми европейско предаване, излъчено по по пр. "Хр.Ботев" на БНР на 17.09.2014 г. През последните 3 г. то се наричаше "Европа без граници".

Няма коментари:

Публикуване на коментар