понеделник, 30 септември 2024 г.

„Градинарят и смъртта“ – книга като личен дневник

 


Прочетох „Градинарят и смъртта“ много бързо, макар и не на един дъх, но доста време се колебаех дали да пиша за тази книга, защото то е все едно да анализираш личен дневник. Точно такова чувство имах, докато четях – че разлиствам личен дневник, в който пишещият е пределно откровен, стига до подробности, които трудно свързвам с художествената литература, например, точно цитиране на големи части от медицински епикризи. В този смисъл първата половина на книгата може да се определи и като документална проза. Втората част, след смъртта на бащата, когато авторът отделя повече внимание на спомените за него и на размисли за всепоглъщащата тъга след загубата, възприех в по-голяма степен като художествен текст. 

Силната болка след смъртта на бащата се усеща в цялата книга. Усеща се и вината за пропуснатите приживе възможности на автора да бъдат по-често заедно. Затова той събира старателно всички спомени, които са му останали от него, всички предмети, до които се е докосвал през последните дни от живота си, включително и вестници с кръстословиците, които е решавал, докато е бил на легло. В съзнанието на сина те се превръщат в реликви.

Съвсем естествено е посмъртно Георги Господинов да издига на пиедестал баща си, да го идеализира. „Имах най-високия баща в моето детство. Леле, как се гордеех с това“. Нарича го Шехерезада заради навика му да разказва различни житейски истории. Възхищава се от добрата му памет, сравнява го с Атлас, „който държеше на раменете си тонове минало“.

Много читатели споделят, че са плакали, четейки книгата. И аз се просълзих в някои моменти, например, когато възрастните родители на Господинов идват да видят новородената му дъщеря и искат да целунат ръчичката на бебето, а според традицията младите целуват ръка на възрастните, не обратно. Друг трогателен момент за мен беше, че паметливият баща „Знаеше наизуст и всичките ми убоги детски стихотворения“. Описанията на самото заболяване и обгрижването на болния не ме разплакаха, по-скоро ги превъзмогнах стоически. Натурализмът ми дойде в повече: напикаванията, памперсите, кръвоизливите... Още на първата страница бях сепната от репликата на бащата „Май се напишках.“ Според мен, по-реалистично ми изглежда да е казал „Май се напиках“, а не да използва глагол, който се употребява за деца. Стори ми се, че авторът е подменил думата, за да смекчи конфузния факт, предизвикан от влошеното здраве на възрастния човек. Наистина, това е много дребен детайл, но след като е вмъкнат в литературно произведение, вниманието на читателя може да се закачи за тази дреболия, както стана с мен. Да, определено се стъписах от двукратното споменаване на напикаването още на първата страница. Запитах се нужно ли е било читателят да бъде запознаван в толкова подробности с деградацията на едно тяло, разяждано от болестта. Разбирам, че чрез подробния разказ за грижите по това деградиращо тяло, авторът е искал да превъзмогне тягостния спомен, да се освободи от него. Но не трябваше ли това да си остане в неговите лични записки, а не да бъде изложено на показ пред читателите. Какво печели образът на бащата, представен във втората част на книгата с блестящ ореол от синовно възхищение, ако преди това сме го видели в неговия пълен физически упадък в края на живота му? Не казвам, че този етап трябваше да бъде спестен в текста, само мисля, че натурализмите и епикризите можеше да са по-малко.

Темата е болезнена за всеки от нас – загубата на бащата. Едва ли има пишещ човек, независимо от степента на таланта му, който да не е описал тъгата си от такава загуба, ако се е случила и на него. Аз също съм го правила, когато си отидоха майка ми, а после и баща ми, и често хора, прочели тези мои разкази и стихове, са ми казвали, че са били развълнувани, защото са се върнали към спомена за техните починали родители. Мисля, че всеки, четейки такива произведения, си припомня за изживяното от самия него и съпреживява описаната болка. С това си обяснявам многобройните възторжени отзиви за „Градинарят и смъртта“.

Без да претендирам, че познавам цялостното творчество на Георги Господинов, за мен най-силната му книга досега остава „Времеубежище“. А колкото до най-новата – преданите фенове на писателя ще продължат да приемат с благоговение всичко с неговия подпис, а хейтърите му все така ще го хулят, каквото и да напише. Не съм нито от едните, нито от другите. Споделям откровеното си мнение.