четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Кратка вечерна история от Рио де Жанейро


Припомних си тази история, докато разглеждах снимките от вечерните ни разходки по крайбрежния булевард на Копакабана преди около месец. Фотоси на залези над неповторимо красиви хълмове... и сред тях – снимка на едно сърце. Сърцето е порцеланово, с майсторски изрисувана на него романтична сцена. Всъщност, то е кутийка. В нея келнерката в ресторант „Саломе“ ни даде сметката първия път, когато вечеряхме там.
Сърцето наистина ни трогна и на следващата вечер решихме отново да отидем в „Саломе“. Ресторантът е на крайбрежната улица, но не на самия бряг, а откъм застроената отсрещна страна, така че от морето го делят няколкото редуващи се платна за автомобили и пешеходни зони. С други думи, не изгледът ни привлече отново в това заведение, а... трогателното сърце-кутийка със сметката ни в него. Затова изневерихме на традицията си в непознат град да се храним в различни ресторанти, за да опознаем повече места.
Същата келнерка отново беше на смяна. Позна ни и много ни се зарадва. Ние пък се зарадвахме, че сме станали очаквани клиенти. Разгледахме менюто заедно с нея, както бяхме направили и предишната вечер, тя ни обясняваше любезно на английски кое ястие какво е. Ние си избрахме две неща, които ни се сториха интересни, а тя ни предупреди, че това са само предястия. Отговорихме, че после може да вземем още нещо. Поръчахме си и по една кайпириня.


Останахме доволни. Почувствахме се сити и поискахме да платим. „Сметката?“ – учуди се келнерката. Да, беше ни предупредила, че това са само предястия, но те бяха в достатъчно количество, за да се нахраним на вечеря.


Келнерката донесе сметката. Този път беше не в красивото порцеланово сърчице, а в кръгла безцветна метална кутийка. Жената явно ни санкционираше, че сме поръчали само предястие. Забелязахме, че хвърля крадешком погледи, когато минава покрай нашата маса, интересуваше се каква ще е реакцията ни. Когато видя израженията на лицата ни, се притесни и не посмя да се приближи, за да вземе парите. Дойде нейна колежка, изключително любезна.
Оставаха ни още 3 вечери в Рио де Жанейро и се случи така, че с българската група ги прекарахме на други места. И да имахме свободно време обаче, никога вече не бихме се върнали в „Саломе“. Има ли нужда да обяснявам защо? Иначе там готвят вкусно, а и кайпиринята е само по 15 реала – в други заведения е по-скъпа.
Не пожелахме да снимаме безцветната метална кутийка със сметката ни от втората вечер. Не искахме да пазим този спомен. Само че, когато сега гледам заснетото красиво порцеланово сърчице, все се сещам с какво беше заменено на следващия път.

Нищо. Рио е наистина прекрасен град! Жалко за ресторант „Саломе“.


1 коментар: