петък, 23 октомври 2020 г.

5-годишнината на сайта ни evropaworld.eu, 2020

 


2020 г. ще остане в историята на човечеството като година, белязана от Covid 19, но за семейството ни е най-вече годината, в която нашият сайт www.evropaworld.eu закръгли една петилетка. Решихме да отбележим тази годишнина подобаващо, както го направихме при лансирането на сайта ни на 12 март 2015 г.

Определихме датата за тържеството - 16 март 2020 г. в залата на Чешкия център и поканихме 140 човека – наши автори и хора, за които сме писали, приятели. Само че обявеното извънредно положение заради пандемията осуети плановете ни. Отложихме събитието за неопределено време и то реално ще обхване цялата година.

Бяхме поръчали специални плакети, с които да наградим най-активните ни автори и партньори. Плакетите бяха готови, но не успяхме да ги раздадем.

И ето че през юли, журналистката и писателка Галя Кларк, която живее със съпруга си и дъщеря им в Обединеното кралство, при краткото си връщане в България поиска да се срещнем за малко, защото би се радвала да получи отличието си като един от най-активните автори на сайта ни. Все още не бяхме фиксирали нова дата за отложеното тържество и не се знаеше дали тогава Галя отново ще бъде в София, затова предпочетох да й връча плакета лично, в момента, когато е тук. Постарах се това да стане с известна тържественост на някое знаково място. На нея й беше удобно да се видим на „Орлов мост“.

Така започна поредицата от събития, свързани с отбелязването на 5-годишнината на evropaworld.eu.

Преценихме, че най-безопасното време за насрочване на нова дата за честването ще е през септември, преди да се развихри втората вълна на пандемията, която се предвиждаше за есента. За наш късмет имаше свободна дата в програмата на Чешкия център, където първоначално бяхме запланували събитието и така то се състоя на 23 септември. Първоначално бяхме планирали да стане на терасата, тоест, на открито, но времето беше дъждовно и се пренесохме в залата. Получи се празник с много настроение.

Описала съм събитието подробно в публикации на сайта ни и няма да се повтарям. Щастлива съм, че успяхме да дадем плакетите на друг наш активен автор, преводачът от словашки и писател Асен Милчев, и на партньорите ни от Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова. Кулминацията на вечерта беше връчването на плакета на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, с чиято подкрепа организирахме две Вечери на макоранската поезия в София и която подкрепя всеотдайно български таланти и културни инициативи.

На 23 септември обаче не беше финалът на нашето честване. На него не успяха да присъства доц. д-р Рени Йотова, наш активен партньор в дейността ни в подкрепа на Франкофонията. Досега тя беше директор на Бюрото на Международната организация на Франкофонията (OIF) за Централна и Източна Европа в Букурещ, а отскоро беше назначена за Представител на OIF за обучението на френски език по света в Дакар, Сенегал. Имах удоволствието да й връча плакета на 29 септември по време на специалния прощален прием, който Н.Пр. Закиа Ел Мидауи даде в нейна чест в софийската си резиденция в присъствието на членове на Групата на франкофонските посланици в България и на видни български и чуждестранни франкофони.

С това обаче отбелязването на 5-годишнината на сайта ни не приключва, защото остана още един плакет за връчване – на най-активната ни авторка, преводачката от гръцки Здравка Михайлова, която в момента работи в посолството ни в Атина и също не можа да дойде на тържеството в Чешкия център. Ако успее да се върне за кратко до края на годината, вече имаме идея къде да й връчим плакета. Ще стане хубаво българо-гръцко събитие, стига да няма нови ограничения на събиранията заради пандемията!

Така 5-годишнината ни се превърна в един продължителен, почти безкраен празник. Единственото, за което съжалявам, е че заради здравните мерки, при повторното насрочване на тържеството бяхме принудени да ограничим много броя на поканените. В списъка останаха наградените и хора, свързани по някакъв начин с тях. Дано останалите ни приятели да проявят разбиране.

Няма как да не направя сравнение със събитието, с което лансирахме сайта в интернет на 12 март 2015 г. под надслов „Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои“. Тогава току-що започвахме и в evropaworld.eu имаше все още само петнадесетина публикации. Толкова бяха и „героите“, присъствали на събитието. 5 години по-късно нашите герои, т.е. хората, за които сме публикували материали, са десетки. Но пък пандемичната обстановка ни принуди да съкратим до минимум бройката на поканените. Заради обстоятелствата пак бяхме в по-камерен състав.

В камерен състав е и екипът ни. Основната тежест на работата по сайта се пада на мен, но Боби и Владимир Дворецки са ми опора и ме зареждат с енергия.

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и в бъдеще ще ви дава информация за култура, изкуство, образование, наука, бизнес. Нямаме амбицията да покоряваме медийното пространство. Искаме да бъдем полезни!

Снимките към публикацията са направени от Красимир Пеков и Владимир Дворецки




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар