неделя, 20 юни 2021 г.

„Островът Уикенд“ и добрите ветрове

 


Преди един месец, на 20 май 2021 г., бяха готови първите бройки от сборника ми с разкази „Островът Уикенд“. Те бързо се изчерпаха и в началото на тази седмица получих първата допечатка.

С други думи, над Острова Уикенд повяха добри ветрове!

Не се учудвам. Писала съм разказите в книгата с много хубаво чувство, а доброто обикновено се връща. Когато я прочете в ръкопис преди 3 години, литературният критик и мой дългогодишен приятел франкофон доц. Георги Цанков ми изпрати съобщение, което за мен имаше стойността на рецензия: "Първото, което ми идва на ум е, че този остров е колкото прекрасен, толкова и  истински. Твоето потапяне в "пролуките в пространството и времето" е изпълнено с поезия и със зряла житейска философия. Да, ти ни повеждаш из вълшебните спомени за своя над 30-годишен брак... Влязох заедно с тебе и със сина ти в кукления театър на "Заимов", където много пъти съм бил някога и си помислих, че също като тебе "обичам хората, които вярват дълго и безрезервно в нещо". Макар да си натрупала и горчив опит през годините, ти също си такава. Възхищавам се от образите, изваяни в "Морски триптих" и особено от новелата "Къщата в полумрака" - изпълнена с мистика и с чувство за духовна свобода. "Загадката Полша" също е необикновен текст - малко хора са усетили толкова вярно неповторимостта на полския дух и трудността да проникнеш под черупката на поляка. Новелите "Инертност" и "Нейният марокански филм" също са впечатляващи - в тях има много от твоя опит, но и от умението ти да градиш образи, да откриваш драматичното във всекидневното. "Братът" с "красивия юноша с чуплива тъмноруса коса и аристократично-фини черти", който всъщност е измислица, е поредното доказателство, че умееш да намираш тайните в на пръв поглед обикновените неща - така е и с темата за двойника в "Един непознат". Чудесни са и "Преродената Джейн Остин", както и "В нощта на музеите" - мигове от действителността, която въображението ни създава, обитатели на твоя уникален Остров Уикенд. Поздравявам те с чудесната книга!“

Впоследствие доц. Георги Цанков прие да стане редактор на книгата и след излизането й писа за нея в своите станали изключително популярни четвъртъчни литературни обзори на новоизлезли заглавия (Доц. Георги Цанков за „Островът Уикенд“)

Веднага след публикуването на сборника „Островът Уикенд“ се появиха и други отзиви за него (Първи отзиви за "Островът Уикенд")

Трогна ме обаче и младата ми приятелка във Фейсбук Мария Вълева, която ме покани през следващата учебна година, за да се срещна с нейни ученици, за да разговаряме за книгата.  

„Островът Уикенд“ става причина да се роди и едно ново приятелство! С журналистката Розалина Евдокимова, която работи в сайта на СБЖ, се познаваме от години, виждали сме се на всякакви събития, но не сме били близки. И ето, че открихме духовна близост, след като на Пролетния базар на книгата сред заглавията, които бе подбрала, бил и моят „Остров...“, а след прочитането му js сподели публично хубавите си впечатления от разказите.

Разбира се, както всеки автор, бих искала книгата ми да стигне до повече читатели. Заслужават поздравления пишещите, които умеят ефективно да се саморекламират. За съжаление, не бих казала, че съм от тях. Все пак, ако трябва да кажа какво е особеното в сборника „Островът Уикенд“, то е, че той със сигурност е подходящо лятно четиво! На Острова вълните на грижите от работната седмица само леко се плискат в краката ви, но няма опасност да ви залеят и измокрят до кости. С други думи, Островът е добро място за отмора, където е спокойно, но не и скучно.

Има и още нещо характерно за книгата: тя е писана от жена, която не смята себе си за красива. Посланието е, че каквато и да е външността ни, всеки от нас има шанса да срещне голямата си любов. Цялата книга „Островът Уикенд“ го доказва!     

   

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар