вторник, 22 август 2017 г.

Впечатления от изслушванията на кандидатите за шеф на БНТ

Не обичам да се влияя от писанията по медиите, но точно заради тях подходих с известно предубеждение към изслушването на Емил Кошлуков в СЕМ за поста генерален директор на БНТ. Четох коментар за политическите му обвързаности през годините, както и че той е големият фаворит в конкурса. Тази публикация със сигурност го е дискредитирало в очите на много хора. Кошлуков обаче представи много добра концепция и показа, че познава в детайли всички аспекти на работата в една телевизия. Беше си подготвил много стегната презентация, отговаряше убедително на повечето въпроси. По някои от тях не можеше да бъде достатъчно конкретен, защото не е бил в кухнята на БНТ, но човек с неговия опит би могъл да се ориентира бързо в обстановката. Силно впечатление ми направи компетентния начин, по който обясни какво би предприел във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС. Друг кандидат на същия въпрос отговори, че БНТ просто ще осигурява технически отразяването на събитията, свързани с председателството. Кошлуков има идеи с какви предавания по това време да се противодейства на съществуващия в България евроскептицизъм и същевременно как да направим страната ни по-популярна в ЕС.  
Кошлуков се представи убедително, но дали СЕМ няма да се повлияе от инсинуациите по негов адрес.
По-вероятно изглежда изборът да се спре на Константин Каменаров, защото показа колко добре е запознат с конкретната ситуация в БНТ.
Силно впечатление ми направи изслушването на Тома Иванов, защото, като финансист, обвързва идеите си за развитие на БНТ с  възможностите за бюджетното им осигуряване. Опитът му от заеманите ръководни постове в самата БНТ, както и понастоящем в друга телевизия, би му помогнал при решаването на проблеми от всякакъв характер, ако бъде избран за генерален директор.
От събеседването с Иван Гарелов научих нещо много интересно: че в БНТ външни сътрудници получават по-високи хонорари, отколкото някои щатни журналисти. По социалистическо време горе-долу същото беше в БНР, но там постепенно започнаха да ограничават до минимум външните сътрудници. В концепцията си Гарелов е направил критичен анализ на съществуващото положение в БНТ и се доверявам на констатациите му. Само че ми е по-лесно да си го представя като полезен консултант в телевизията, а не като неин ръководител.   
Първият, който беше изслушан в конкурса, Сашо Йовков, представи много смислена концепция и също познава отлично спецификата на БНТ. Ако не бъде избран сега, вероятно ще има шансове при евентуални участия в бъдещи подобни конкурси.
Най-неубедително се представи Валери Тодоров, защото си пролича, че е аутсайдер сред останалите кандидати, които са истински познавачи на телевизията. Изводът ми от изслушването му е идентичен, както и когато кандидатстваше за същия пост преди 4 г.: той дава идеи, които звучат добре - като допълнително материално стимулиране на всеки според труда му, но знам как на практика не го е правил като шеф на БНР в продължение на 6 г. А иначе сипеше идеи на килограм – за нови технологии, за хибридни форми, за създаване на платформи. Вече съм писала в блога си какво скъпоструващо недоносче може да се роди, ако Валери се заеме да осъществи някоя своя „хибридна идея“ като интернет Радио Бинар в БНР. На изслушването си говореше като зубрач, който бърза да каже колкото може повече неща, та да се види колко знае, но му беше трудно да бъде конкретен. Похвали се колко добре е развил БНР като негов генерален директор. Той и БНТ би развил по същия начин – ще влага огромен процент от бюджета в нови технологии и няма с години да увеличава заплатите на работещите в медията, освен на котерията, която веднага ще си създаде и в БНТ. 
Преди конкурса беше ангажирал някои медии да му правят пиар. Докато вървеше изслушването му в СЕМ, на компютъра ми изплува анонс от сайта actualno.com за специалното интервю с Валери по повод кандидатурата му за генерален директор, публикувано 3 дни по-рано. Впрочем, той е единственият кандидат, който сайтът е удостоил със специално интервю, освен че отделно беше представен в хвалебствена бележка. На същия сайт имаше информации и за други кандидати, за тях обаче нямаше само суперлативи. За никой друг от кандидатите по време на изслушването им не ми се е появявал на компютъра анонс за тяхното представяне на сайта. 
Да видим дали медийните хватки на Валери ще дадат резултат. По-скоро не, и той май вече го усеща.   





Няма коментари:

Публикуване на коментар