петък, 25 август 2017 г.

Ехото от конкурса за генерален директор на БНТ

Много бързо заглъхна ехото от конкурса за генерален директор на БНТ. СЕМ направи логичния избор – Константин Каменаров. Личното ми мнение е, че най-убедително се представи на изслушванията Емил Кошлуков, но той стана жертва на биографията си. Важното е, че и концепцията на Каменаров е много добра, а той има и предимството да познава БНТ отвътре. Успех на новия генерален директор и на колегите в БНТ!
Защо ли не се учудвам, че членът на СЕМ Иво Атанасов, бивш депутат от БСП, беше единственият, който даде глас за Валери Тодоров, бивш съветник в Народното събрание на депутата от БСП Стефан Данаилов. Впрочем, г-н Атанасов като член на СЕМ неизменно дава гласа си за Валерката при всичките му многобройни участия в конкурси за генерален директор на обществените БНР и БНТ. Дали някой би потърсил партийна връзка в този факт? Просто се питам. Но пък наистина щеше да е конфузно кандидат с два мандата като шеф на БНР да не получи нито един глас на поредното си участие в конкурс за началник. Г-н Атанасов му спести това унижение.
Самата аз пиша за Валери Тодоров, защото покрай ентата му кандидатура си припомних колко мрачен и безнадежден период беше лично за мен управлението му в БНР. Бих искала в бъдеще никой работещ в обществена медия да няма спомени като моите от времето на Валерко. 
Покрай споделянето на откровеното ми мнение за него във Фейсбук, една моя бивша колежка от БНР, която и досега работи там, ме разприятели. Първо открито ме заподозря, че имам зъб на Валери. По-точният израз е, че нямам никакви причини да му симпатизирам и наистина се налага да кажа малко по-подробно защо, но няма да е сега. Иначе е добре да се разбере какво се е случвало в БНР с добър радиожурналист, който обаче не е засвидетелствал верноподанически чувства към Валерко Тодоров. Още повече, че той със сигурност отново ще се кандидатира за генерален директор на БНР след 2 години и е добре да се знае и помни какви ги е вършил там като началник.
На мен колегите, които започват да го харесват, защото следващите генерални директори на БНР, Янкулов и Велев, им се струват по-лоши и от него, ми приличат на въздишащите за времето на Тодор Живков, които са се разочаровали от годините на прехода и настоящето, а забравят всички „хубости“ от Татовото време.  
Не се учудвам, че има външни хора, които са далече от журналистиката, но заявяваха публично, че стискат палци на Валери. Те се подвеждат по това, че е изкарал два мандата като генерален директор на БНР. Как успя да си извоюва втория мандат е отделен въпрос, но външните хора нямат представа и си казват – ето един успешен ръководител! Забавно ми е, когато такива хора, далече от журналистиката, оценяват „професионално“ и със суперлативи в социалните мрежи концепцията на Валерко за БНТ. Какво точно разбирате от неговата концепция, че пък и съжалявате, задето няма да има шанс да си я осъществи? Да ви успокоя: Валери Тодоров така или иначе често не беше в състояние да се справи със собствените си идеи, които щедро залагаше в концепциите си за БНР, при това то е медията, която познава далеч по-добре от телевизията. Проблемът му е, че когато измисли нещо, той обикновено няма реална представа как ще действа на практика. Така през втория си мандат беше заложил програма „Христо Ботев“ да се раздели на 4 шестчасови отрязъка. Такъв експеримент в програмата преди години се беше провалил. Провали се и по Валерково време, но струваше доста нерви на хората, които бяхме задължени да превърнем в реалност неговата приумица.  На този мениджърски провал обаче не беше дадена никаква гласност. Валери Тодоров афишираше и преекспонираше в СЕМ и в медиите само позитивна информация за работата си.
Вече съм писала в моя блог и за недомислицата „интернет Радио Бинар“ – истинска недомислица, защото в концепцията му от 2010 г. то фигурираше само под звучащата модерно, но неясно формулировка „разработване на нови визуализирани продукти“ и после трябваше да се доизмисля какво точно ще да значи това. Мъдруването отне близо две години на назначената за тази цел директорка, която не успя да осмисли идеята на В.Тодоров много професионално, но пък похарчените средства никак не бяха малко.  
Така че вие, които му съчувствате, че няма да се развихри като новатор в БНТ, просто не сте запознати с провалите му в БНР.
Мога да продължа с примерите, но кой в момента се интересува от Валери Тодоров? Само някои заблудени или заинтересовани клакьори, както и препатилите от него, като мен, които могат искрено да поздравят колегите от БНТ, че Валери не им е дошъл до главите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар