събота, 25 май 2013 г.

Отново за Радиото - наблюдения и практически съвети

Днес в предаването „Клубът на журналистите” по програма „Хр.Ботев” членове на СЕМ коментираха избора на генерален директор на БНР. В студиото присъстваше и победителят в конкурса за този пост, Радослав Янкулов. Разговорът с него потвърди впечатленията ми, които съм запазила още от времето, когато той работеше в БНР: откровен и естествен, без тежкарски „директорски” нотки в гласа и в поведението - такова е нормалното отношение на съвременния мениджър към хората, с които работи. Така че началото вдъхва надежди. Съжалявам, че не стигна времето за важните въпроси, които бяха зададени в страницата на предаването във Фейсбук: за осъвременяване на сайта на БНР, който е нефункционален, както и дали ще се използват по-активно социалните медии за популяризиране на продукцията ни. Радвам се, че в концепцията си съм дала отговори точно на тези въпроси, които смятам за много важни. В същата концепция съм посочила и конкретни факти: че според данни на alexa.com, сайтът на БНР през април се е намирал на 525 място по посещаемост в България. За един месец е постигнал напредък и в деня на събеседването ми в СЕМ беше на 427 място! За сравнение, сайтът на БНТ в момента е на 105 място! Още по-интересна е класацията на интернет радио Бинар, където наистина работят много ентусиазирани млади хора, но явно има проблеми в мениджмънта, защото в alexa.com през април то беше на 9982 място в България, а при моето събеседване със СЕМ - на 12858! В момента Бинар е на 12156 място. Препоръчвам, ако ви интересува какво е посещението на някой сайт, да проверявате на alexa.com!
Между другото, в студиото на днешното журналистическо предаване по „Хр.Ботев” беше и авторът, който призоваваше процедурата по конкурса да бъде отложена, защото ние, участниците в него, сме му напълно непознати. В присъствието на новоизбрания генерален директор той с известно неудобство каза, че приветства неговия избор, защото бил добрият сред останалите лоши варианти. Изрази учудване, че неговата „статийка”, както сам я нарече, е предизвикала толкова шум. Че е „статийка” е факт, но как няма да вдигне шум, като призовава да не се провежда конкурс, предвиден по закон! Събеседникът по образование бил юрист. Междувременно, докато го слушах днес, открих, че въпросният юрист, който призовава да не се спазва законът и се изказва с аристократично пренебрежение за хора, които не познава, говори на диалект! Лично аз съм филолог и ценя диалектите, но да звучиш диалектно в ефира на БНР е все едно да отидеш с потури и калпак на представление в операта. Но – дотук с диалектите в езика и в човешкото поведение!...
Предстои конкурсът за генерален директор на БНТ и аз бих искала да споделя своя опит с бъдещите участници в него. В следващите дни ще предложа нещо като наръчник за участници в конкурса за генерални директори на електронните медии. Първият ми важен съвет още отсега е: да съберете колкото може повече ваши приятели, които да присъстват в залата, когато е вашето събеседване със СЕМ! Оказа се, че това силно впечатлява журито. Най-искрено поздравявам колегите от нашия конкурс, които избраха този съвременен подход. Лично аз постъпих много старомодно и си осигурих препоръки от 5 неправителствени организации, но те дори не бяха споменати при обсъжданията в СЕМ. Така че, колеги, моят личен съвет е: не губете времето на представителите на гражданския сектор, които ви познават, да ви пишат препоръки, както е посочено в условията на конкурса, ами свиквайте феновете си в залата за събеседване! Днес по радиото чух отново от председателя на СЕМ, че такава непосредствена подкрепа е нещо много добро!
Ще споделям още лични наблюдения, които може да са полезни на някого. Но преди това ще представя в блога си разказа, който написах преди 3 години след първото ми участие в конкурса за генерален директор на БНР. Този разказ беше включен в книгата ми „Откриването на Дагоберта”, издадена миналата година. Някои от описаните събития в него се повториха, но други – не! Много е интересно и вълнуващо да изживееш едно и също нещо два пъти! Чарът на повторното изживяване е в разликите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар