четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Пак за странностите в сайта на БНР - обяснения

Постингът ми за драстично намаляващия брой преглеждания на някои материали в сайта на БНР не предизвика много „лайквания”, но пък се оказва, че доста колеги са го чели и през последните дни споделят с мен подобни впечатления. Получих и отговори от хора, занимаващи се със сайта, и ще ги публикувам по-долу без имената им, защото изрично ми беше поставено това условие.
         Повдигнах този въпрос, защото намирам, че е изключително важно сайтът на БНР да дава достоверна и обективна информация за интереса към даден материал, рубрика, предаване чрез цифрите, показващи броя на преглежданията. Когато тези цифри рязко намаляват и то понякога драстично – с по 50-60 бройки, това не може да не се забележи и да не предизвика недоверие. А една национална медия не бива да буди недоверие по какъвто и да било повод.
         Междувременно, за да не остана с впечатлението, че съм специален обект на хакерство в сайта на БНР, бях посъветвана да следя не само преглежданията на моите материали, а и тези на други колеги. Приех този съвет като своеобразен научен експеримент. Избрах да следя материалите на още две колежки – едната определено е ценена от ръководството, към другата отношението на ръководството е по-скоро неутрално. На противоположния полюс съм самата аз, откровено недолюбвана от шефовете. Така в наблюдението ми са представени три типа колеги в БНР! И макар да подхождам към експеримента с необходимата доза чувство за хумор, всъщност гледам на него съвсем сериозно и цифрите, които ще представя, ще бъдат съвсем точни. Еднакво ли спада броят преглеждания на материалите и при трите типа? Наблюдението ще покаже в точни цифри и сравнения. Вече имам резултати, но е рано да ги споделям. 
         А че сривове в сайта на БНР стават – никой не отрича. По-надолу прилагам и двете обяснения за изчезващите бройки преглеждания на някои материали - първият е от представител на фирмата, която разработва платформата на сайта:
         „Много е дълго за обяснение, но е ще се опитам да го поясня накратко. При всяко преглеждане на новина, би следвало да се прави запис в базата от данни. Това е може би една от най "скъпите" операции, т.е. изискват най-голям ресурс. За целта ние съхраняваме броя на преглежданията на статията в кеш (паметта на сървъра). При достигането на определен брой преглеждания правим запис в базата данни и изтриваме кеша. Така се постига оптимизация на системните ресурси, тъй като сървърите които са предоставени имат лимит. Мал шанс е, че когато сървърът се рестартита, информацията в кеша се губи безвъзвратно. Точно на това явление сте попаднали и вие. В момента настройката е такава, че да не се губи повече от 10% от преглежданията, т.е. за 100 преглеждания правим запис на всеки 10. За да няма големи флуктуации намалихме тази стойност до максимум 3%. Държа да подчертая, че при нормална работа на сървъра, независимо от това дали имаме настройка 10% или 3% или дори 100% не би следвало да има НИКАКВА загуба. Загуба има, само, ако по някаква причина сървъра е рестартирван, а това към момента се случва, тъй като се качват нови сайтове.”

         И разясненията на колега от БНР:
„В сървъра в момента цялата информация за посещенията се пази в оперативната памет и от време навреме тя се записва на външен носител (диск). Това се прави във всички системи, тъй като операцията запис на външен носител е в стотици пъти по-бавна отколкото четене и запис от оперативната памет. Ако сървърът се рестартира, това, което е във вътрешната (оперативната) памет, изчезва. В момента оперативната памет (кеш) според фирмата се записва по-често и по този начин се намаляват различията, но въпреки това част от информацията се губи и показваният брой преглеждания не е достоверен. Възможни решения: 1. Когато се рестратира сървърът, оперативната памет автоматично да бъде записвана на сървъра. 2. Рестартирането на сървъра би трябвало да е изключително рядко извършвана операция и включването на нови клиенти (в случая РРС на БНР или други) обикновено трябва да става без рестартиране на сървъра.”

Това е засега. Темата за сайта на БНР ще има продължение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар