петък, 3 юли 2015 г.

Паралел: Кризата в БНР и предстоящите съкращения в ВВС

Преди да се заема със сериозната си аргументация защо доц. Георги Лозанов трябва да подаде оставка сато председател и член на СЕМ – поглед към ставащото в ВВС. В момента там също се налагат съкращения заради недостигащите 150 милиона паунда приходи от лицензионни такси, с които се финансира ВВС. Спадът се обяснява с увеличаващия се брой на домакинствата, които твърдят, че не гледат телевизия и затова не плащат телевизионен лиценз.
         Как ще реагира ръководството на  ВВС? Генералният директор на медиата Тони Хол обяви, че ще съкрати над 1000 работни места. Това ще спести само около 50 милиона паунда, така че ще бъдат взети и други мерки.
         Веднага правя паралел между изискването за финансови рестрикции по отношение на БНР и на ВВС. Приликите са, че и двете медии явно са свръхнаселени – и в БНР, а, оказва се, и в ВВС има доста персонал. Подходът при решаването на проблема обаче е коренно различен. Радослав Янкулов беше много горд с това, че е запазил целия наличен работещ състав, макар че се орязват хонорарите на журналистите. Генералният директор на ВВС подхожда радикално и ще съкращава работни места... но на мениджъри от средния ешелон! Органиграмите на БНР и ВВС са различни и директни аналогии не могат да се правят, но приложено в нашенски условия това би означавало да се съкратят бройките на многобройните продуценти, отговорни редактори и т.н, нароени до невероятни количества още от Валери Тодоров.
         Другата разлика, която веднага бие на очи, е, че докато в БНР проблемът с изискваните финансови съкращения е набъбвал, ръководството начело с генералния директор е предпочело да не го обсъжда публично, а дискретно е търсело странични пътечки за изход, които така и не са били намерени. В ВВС ситуацията и вариантите за излизане от нея се коментират открито, на централно място в сайта на медията.
         Две обществени медии – два различни подхода при разрешаването на кризисни ситуации. Да се чудим ли тогава защо в цял свят от години дават за пример работата на ВВС, а ако някой се сети в момента да даде БНР за пример, той едва ли ще е ласкателен. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар