неделя, 14 май 2017 г.

Евровизия 2017

Разбира се, че е безспорен успех за България второто място на тазгодишната Евровизия. Само че можехме да бъдем и първи… Неведнъж е ставало дума, че този песенен конкурс често се влияе от политиката. Личното ми впечатление е, че великолепното изпълнение на Кристиан и хубавата ни песен, станаха жертва на конфликта между Русия и Украина. Украинците не допуснаха по политически причини руската изпълнителка да пристигне в Киев. В отговор руснаците се отказаха от участие, но пък медиите им започнаха да напомнят, че представителят на България е роден в Москва и има руски корени. Сиреч – вие ни попречихте да участваме, но ние все пак имаме наш представител, макар и под чужд флаг. Това беше раздухано и от български сайтове. Един от тях дори услужливо преведе такава руска статия, а в друг свой материал зададе въпроса: „Трябва ли да се радваме, ако спечелим Евровизия?“ – защото щяла ли да ни бъде сладка победата, спечелена с гласовете от бившите съветски републики. Е, въпросният български сайт може вече да бъде спокоен – само от две бивши съветски републики Кристиан Костов получи максимален брой точки  – Естония и Беларус. Армения дори ни даде 0, както и страната домакин - Украина. Така едва на 17 години това талантливо и толкова лъчезарно момче научи суровия урок, че може да се представиш най-добре, но да не станеш първи. Нищо! Кристиан има силен дух и ще преодолее разочарованието. Успехите му тепърва предстоят.
Прочетох доста хубави мнения за победилата португалска песен – била много „музикантска“, лирична. Въпрос на вкус. Аз не можах да я запомня. Предпочитам песни, в които се усеща вътрешна енергия, силна емоция – по тази причина харесвам португалското фаду. А изпълнението на победителя Салвадор Собрал ми напомняше лек полъх на вечерен вятър – приятно, освежаващо и толкоз. Други пък са се развълнували от песента му – наистина, възприемането на изкуството винаги е субективно. Самата аз се развълнувах, когато разбрах, че 27-годишният Салвадор е зле със здравето и се нуждае спешно от операция на сърцето. Дано е здрав и да изпее още много песни!
А моят голям фаворит след Кристиан беше хърватинът Жак (Желько) Хоудек, който изпълни впечатляващ дует, пеейки ту като оперен певец на италиански, ту като поп певец на английски. Толкова оригинално превъплъщение не бях чувала досега. Само че той остана 13-и.

Така че, в крайна сметка, нека се радваме на второто място на Кристиан! При тези политически вихрушки около него, можеше и по-назад в класацията да отиде, но нашето момче устоя. Оттук нататък песента му ще става все по-популярна, както и самият той, защото е голям талант! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар