четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Ще спечели ли непрофесионализмът?

 

И аз, както мнозина от вас, се разочаровах от певеца Орлин Горанов като водещ на телевизионното състезание „Последният печели“ по БНТ 1. Може редакторът, подготвил въпросите за състезанието, да му е подал антисемитския текст, който възмути толкова хора, но той няма ли собствен мозък, не вниква ли в това, което чете на глас? Още повече, че епизодите от „Последният печели“ се записват предварително. Не само на Орлин Горанов, а и на никой друг от екипа, присъствал на записа, не му ли прещрака в главата колко е скандално да се тиражира изказването на Боби Фишер против еврейството? Било от негово интервю преди 20 г., но за коя медия е дадено това интервю, кой е задавал въпросите? В извинението, което произнесе вчера по БНТ 1 Орлин Горанов (очевидно отново не негов текст, а чужди думи, които е приел да произнесе, без да вниква в тях), се споменаваше, че целта на това телевизионно състезание било да дава знания. Какви знания по-точно се дават с цитираното изказване на вече покойния шахматист Боби Фишер, известен като голям ексцентрик? Знание за това, че има хора, които оплюват собствения си етнос? Такива ги има навсякъде, включително и в България. Или да се приеме, че знание е онова, което бил казал гросмайсторът за Холокоста, а всъщност то е безобразно изопачаване на истината!

 Не следя внимателно това състезание, но доколкото имам лични впечатления, те са, че екипът, който подготвя въпросите, влага в думите на водещия коментари, представящи нечия субективна гледна точка, но не става ясно чия е тя. На топа на устата остава Орлин Горанов. Веднъж след въпрос, чийто отговор беше свързан с телевизионния сериал от 1977 г. „Завръщане от Рим“ (режисьор Иля Велчев, сценарист Антон Дончев,), водещият прочете дълга тирада, че критиките за този филм са били повод бащата на режисьора, Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП, да бъде освободен от всичките му партийни постове. Не знам на по-младите зрители дали им е ясно за какво става дума. Факт е, че случаят беше използван навремето във вътрешнопартийни битки в БКП, но истината е също така, че „Завръщане от Рим“ беше слаб филм – наивен, с неубедителна игра на изпълняващата главната роля. Помня, че се правеха каламбури със заглавието - „Повръщане от Рим“, а в литературните среди, от които бях част, се говореше, че питали Антон Дончев по повод сценария му: „Антоне, кой ти написа „Време разделно?“. Естествено, в творчеството на всеки автор има и шкарто. Само че коментарът в състезанието „Последният печели“ внушаваше, че филмът е бил авангарден за времето си, превърнал режисьора му в дисидент, докато по всеобщо мнение на публиката от онова време той беше творчески неуспех. Някой от екипа на състезанието обаче, по свои причини, е решил да му надене ореола на отхвърлена поради авангардността си творба.

Телевизионни състезания като това трябва да се задоволяват с даването на правилния отговор на конкретния въпрос. Допълнителните коментари, в случая произнасяни механично от водещия, неволно превръщат състезанието в публицистично предаване, в което обаче не се допуска различно мнение и се представя само едно, от последна инстанция. То може да предизвика желание за спор, но за такъв няма отделено време, защото се минава към следващия въпрос от състезанието. Това само по себе си означава, че коментарите след даден отговор са излишни. Както е било и с цитираното скандално изказване на Боби Фишер.

Четох, че състезанието „Последният печели“ имало висок рейтинг, вероятно и заради сумите, получавани от всеки участник – по 300 лв. за участие и по 600 лв. за победителя. Защо човек да не се пробва! Не знам доколко мога да вярвам на публикацията в „Уикенд“ (брой 8, 2021 г.), но там в статията „Жестоки гафове тресат „Последният печели“ се посочва случай за даден верен отговор, който е бил обявен за грешен и състезателят несправедливо е отпаднал от играта. Говори се и за пристрастност на водещия към някои състезатели, на които подсказва по свой си начин кой отговор е верен.

След всичко изброено, се питам защо ли ръководството на БНТ не направи анализ на начина, по който се прави това състезание и ако екипът му не показва професионална зрялост и достатъчно обща култура, да напусне ефира на обществената телевизия. Подобни състезания винаги е имало. Ще се намерят знаещи и мислещи хора, които да ги правят. Иначе непрофесионализмът ще спечели. 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар