четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Ще има ли държава Каталуния?




Това, което виждате на снимката, е паметникът на Площада на нациите без държава в Тоса де Мар – Каталуния, Испания. Видяхме тази странна скулптура още в началото на разходката си из града миналата година. Не разбрахме какво изобразява, но на картата прочетохме името на площада. Опитах се да разтълкувам какъв точно е символът на нациите без държава: нещо, напомнящо в основата си котва, и разклоняващо се, подобно на артерии, които тръгват нагоре, но някаква сила отново ги притегля към котвата... Горе-долу така мога да опиша впечатлението си от скулптурата. За съжаление, не можах да разбера кой е авторът й, но запомних творбата му. Помислих си и друго: колко ли ги боли каталунците, че си нямат отделна държава, та са нарекли един от централните площади в привлекателния за туристите Тоса де Мар с такова име.
         Откакто се заговори за референдума в Каталуния, все се сещам за Площада на нациите без държава в Тоса де Мар... За самия референдум за независимост на 1 октомври и начина, по който се проведе, се изписа много, експерти продължават да правят анализи, а аз през цялото време се питам симпатизирам ли на идеята Каталуния да бъде отделна държава. Ясно е, че има хора там, които от години мечтаят за това. Има и други обаче, които не искат промяна.
         Това си пролича ясно и след речта на регионалния премиер Карлес Пучдемон в каталунския парламент на 10 октомври. Тогава той говори за независима република, но като бъдеща перспектива, основана на диалог с Испания. Бях сред многото европейци, които гледаха речта му по Евронюз – случаят с Каталуния наистина е сериозно изпитание за Европа – и видях, че поне половината от депутатите в залата демонстративно не аплодираха Пучдемон. Веднага след него думата взе млада депутатка, която говореше на испански, а не на каталунски, и обвини регионалния премиер в безотговорност, защото заради него през последните дни стабилни фирми напускат автономната област, а и никой европейски лидер, нито Европейският съюз, не е подкрепил идеята за самостоятелна каталунска държава. Младата жена заяви разпалено, че Карлес Пучдемон разделя нацията. „В сърцето си ние искаме да сме част от Испания и от Европа, не разбивайте сърцата ни!“ Много хора й ръкопляскаха и я поздравяваха, когато се върна на мястото си.
         Явно жадуващите за самостоятелна каталунска държава не са малко, но не са малко и хората на противоположно мнение.
         В крайна сметка успях да си отговоря на въпроса, който си задавам от дни: дали бих предпочела Каталуния да е самостоятелна държава. Разбирам онези, които са обсебени от тази идея, определено симпатизирам на желанието им да живеят в република, а не в монархия, но наистина отделянето от Испания не е всеобщо желание на каталунците и не би направило живота им по-добър.     

Харесва ни да пътуваме из Каталуния. Имали сме шанса да бъдем в прекрасната Барселона, в Жирона, във Фигерес, в Лорет де Мар, Санта Сусана, Тоса де Мар... Само че, когато бяхме там, знаехме, че сме в Испания. Бих предпочела и в бъдеще да е така. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар