четвъртък, 15 май 2014 г.

Конкурс в БНР за директор на "Хоризонт"

         Утре, ще се проведе конкурсът за директор на програма „Хоризонт”.
Пред OFFNews шефът на БНР Радослав Янкулов е казал: "Реших да обявя такава процедура, защото тя беше залегнала и в концепцията, която представих при кандидатстването си за генерален директор, и защото смятам, че тя е модерна и демократична",
         Добре е, че генералният ни директор си спомня за идеята си да прави конкурси за заемането на ръководни длъжности. Междувременно обаче без никакъв конкурс преди месеци беше назначен за началник в БНР Антон Митов, при това  не само като директор на Радио България, но и на Интернет радио Бинар. Слуховете носят, че е шеф и на сайта на БНР. Позовавам се на слухове, защото, както и друг път съм писала, в сайта на обществената ни медия няма да откриете органиграма, та да ви стане ясно кой при нас е началник и за какво отговаря.
         Прочетох с интерес условията за участие в конкурса за шеф на „Хоризонт”. Бих казала, че в някои отношения изискванията са по-големи, отколкото при конкурса за генерален директор на БНР: например, освен 5-годишен журналистически стаж, от кандидатите се изисква и най-малко 3-годишен управленски опит. От дългогодишните си наблюдения съм се убедила, че „управленски опит” е твърде относително понятие, защото при нас никога не е ставало ясно на какъв принцип даден човек бива повишен в длъжност. И второ: може да си се водил за началник по ведомост, но това не означава, че си имал качества на ръководител – нито професионални, нито лични. Такъв пример е гореспоменатият Антон Митов, който ми е бил главен редактор в някогашната Младежка редакция на пр.”Хр.Ботев” и през 1997 г. я закри. По-късно отново беше създадена, но тръгна от нула, цялата дългогодишна традиция на работата за младежката аудитория беше заличена. Вече съм писала в блога си каква атмосфера създаваше Митов в младежкия екип преди години – възползваше се от началническото си място, за да настройва колегите срещу всеки, когото чувства като свой професионален конкурент. Лично съм била потърпевша от това. Та въпросът е не дали си бил началник на хартия, а как си се проявил на този пост.
         В конкурса за шеф на „Хоризонт” ме изненада последната точка от изискванията към кандидатите: „Ползване на английски език, втори чужд език - предимство.” Всъщност, владеенето на най-малко един чужд език трябва да бъде не предимство, а основно изискване към бъдещия ръководител на новинарската програма в обществената ни медия! Нали ще трябва лично да следи потока от информации на чуждестранните медии, за да е наясно какво става по света.
         Още нещо любопитно: в публикацията на OFFNews за утрешния конкурс се съобщава, че в комисията, която ще оценява кандидатите за директор на „Хоризонт” „не влиза нито генералният директор Радослав Янкулов, нито членове на Управителния съвет. Неин председател е програмният директор Иво Тодоров, а членове са кадри на радиото, юристи и др. В нея са поканени и представители на другите две държавни медии - шефът на БТА Максим Минчев и Бойко Василев от БНТ (в момента главен продуцент на Продуцентски център “Актуални предавания”). /Край на цитата от OFFNews/
          Защо генералният директор е предпочел да се дистанцира от този избор? И кои са тези „кадри на радиото”, за които пише OFFNews и които ще имат отговорната задача да определят кой да оглави „Хоризонт”. На какъв принцип са били подбрани самите те, като оценители? Питам се дали ще научим имената им поне след конкурса.

         Успех на колегите, допуснати до събеседването утре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар