петък, 22 май 2020 г.

Равносметка след критиките ми за интервюто на Бенатова

Когато преди два дни реших да споделя критиките си за интервюто на Миролюба Бенатова с генерал Мутафчийски по tv1, добре знаех на какво изпитание се подлагам, но реших, че си струва. Оказа се, че много хора споделят моето мнение, но имаше и такива, които се постараха да ме уязвят. Някои намекнаха, че съм влюбена в генерала – сред тях естествено, не е Владимир Дворецки, с когото скоро ще отпразнуваме 37-годишнината от сватбата ни. Да бъда подозирана в това би било равнозначно аз да заподозра, че Бенатова, под претекст, че взема интервю с ген. Мутафчийски по сериозна тема, дискретно се опитва да флиртува с него: с похвалата за доброто му телесно тегло, с насочването на вниманието му към косата й, с откровението, че не ходела на Витоша – все лични елементи, напълно ненужни в това интервю. Дори мисля, че моите основания за такива подозрения биха били повече.
Бях обвинена също, че критикувам Бенатова от завист. Без да подценявам онова, което е постигнала в живота си, определено няма за какво да й завиждам. Най-малко пък за Херостратовата слава, която си спечели с това свое манипулативно интервю.
Реших, че си струва да споделя впечатленията си от него, защото без преувеличение, съм посветила целия си съзнателен живот на журналистиката – с 39 години трудов стаж (без прекъсване) в Българското национално радио и вече 5 години работа по сайта ни за култура и образование www.evropaworld.eu. За мен основната задача на журналиста е да предава полезна, достоверна информация за събития и хора, които представляват обществен интерес. От години се наслагва представата, че единственото мерило за качествена журналистика е разобличението. Едно е обаче да разобличаваш политик, който увърта, или мафиот, който си прикрива машинациите, и съвсем различно е да правиш интервю с уважаван специалист, макар и временно натоварен с някаква политическа роля. За какво точно трябваше да бъде разобличен ген. Мутафчийски? За това, че за да стресне онези, които не вярваха в опасността от коронавируса, е използвал мрачни думи? И това е големият му грях, заради който трябва да се зачеркне цялата полезна работа, свършена от оглавявания от него НОЩ? Да се зачеркне с всички неприемливи средства в журналистиката!
Да изнервиш събеседника си, бръмчейки му час и половина с непрекъснато повтарящи се въпроси като досадна оса, която на моменти се опитва да го ужили, и накрая, когато той вече е помислил, че всичко е приключило, да се впиеш в последната му изпусната реплика off the record и да направиш от нея своята сензация – това ли е върхът на журналистиката и свободата на словото? Какво се постигна, освен да се подклаждат настроения срещу един човек, който си върши много добре работата, но някои видяха в него заплаха за кариерата си?
Да се учудвам ли тогава, че сред мненията под коментарите ми за интервюто на Бенатова имаше и такива, които изразяваха дълбоко презрение и омраза към журналистите като цяло? Защото мнозина вече виждат в журналиста някой, който не зачита достойнството на събеседника си и се стреми да го омаскари на всяка цена?
Преди време, когато Миролюба Бенатова и Генка Шикерова бяха уволнени от Нова телевизия, някои колеги се възмущаваха защо журналистическата гилдия като цяло не е излязла в тяхна подкрепа. Имам принцип да не защитавам нищо и никого, когото не познавам добре. Този принцип досега не ме е подвел. Ако след време и tv1 отпрати Бенатова, отсега гарантирам, че няма да протестирам против това. Нито пък отсега нататък ще следя нейни изяви в която и да било медия.
Накрая искам да благодаря на всички, които запазиха добрия тон в дискусиите по темата.

Гергина Дворецка

19 май 2020 г.

Споделям мнението си като дългогодишен професионален радиожурналист, затова за илюстрация към текста слагам моя снимка в студиото на БНР, където години наред водех радиопредавания


Няма коментари:

Публикуване на коментар