сряда, 8 декември 2021 г.

8 декември в спомените ми

Сигурно заради напредването на възрастта, все по-често ми се иска да разказвам младежки спомени. Днешният 8 декември ме върна към студентските ми години в Софийския университет. Следването ми премина по социалистическо време и то се отразяваше във всички празници. За студентския характерното беше, че винаги ни поздравяваше другарят Тодор Живков. Дори идваше на самото официално тържество, което по мое време обикновено се организираше в големия ресторант на хотела срещу Народното събрание - оттогава той смени доста имена, но по онова време мисля, че беше „София“.

Честно казано, аз нямам спомен от лична среща с Тодор Живков нито на 8 декември, нито когато и да било, но мои състудентки имат. Една от тях е споделяла с мен как от комсомолската организация на Университета й възложили тя да поведе хорото с партийния и държавен ръководител на студентския празник. В крайна сметка, друг бил удостоен с тази чест, а тя само седяла близо до него. Пак на един 8 декември друга моя състудентка беше произнесла пламенно поздравително слово, което направило силно впечатление на другаря Живков. Той признал, че е открил у нея искрата на някогашните ремсистки (членове на Работническия младежки съюз преди 9.09.1944 г.). Следпразнично я повикал на разговор и сред студентите се говореше, че тя тогава заявила: „Програмата на БКП (Българската комунистическа партия) е моя лична програма!“ Не всеки от нас можеше да каже същото за себе си.  

По-късно, когато вече работех в Младежката редакция на Българското национално радио, колега, който отразяваше бригадирското движение, ми разказа интересна случка. На един конгрес на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз) той си говорел с ръководителя на Централния бригадирски щаб. Приближила се гореспоменатата моя състудентка, която редовно сътрудничела на щаба, и шефът на ЦБЩ й казал дружелюбно: „Пък ти след конгреса продължавай да идваш да ни помагаш!“ След малко започнал изборът за най-важния пост в ДКМС - първи секретар на Централния комитет, и за този пост била предложена... моята състудентка. Избрали я с абсолютно мнозинство. Колегата ми се шегуваше как ли се е почувствал ръководителят на Централния бригадирски щаб, когато момичето, на което покровителствено предложил пак да идва да му помага, ненадейно му станало началник! Не ще и дума, че коренът на този внезапен възход, е бил в онзи 8 декември, когато ръководителят на Партията и държавата е открил у девойката искрата на някогашните ремсистки. Спестявам името на състудентката си. Хората от моето поколение ще се сетят коя е.   

Дотук с политиката! Интересното е, че най-хубавите ми спомени за 8 декември са от времето, след като вече бях завършила университета. Още в края на следването си започнах работа като стажант редактор в БНР, както вече споменах. За всеки студентски празник на нашата Младежка редакция се предоставяше допълнително програмно време и колегите можеха да дават предложения за празнични предавания. Приятно ми е, че навремето много често се случваше аз да водя такива предавания – и по „Христо Ботев“, и по „Хоризонт“, защото редакцията ни работеше и за двете програми.

С голяма радост си спомням как една година в края на 70-те подготвихме специален Студентски радиоден с три отрязъка от по час и половина. Тогава имах възможност да направя нещо, което винаги много съм харесвала в радиожурналистиката – смесване на литературен сюжет и документалистика. Бях измислила историята за студент, който точно на 8 декември не може да открие своята любима колежка и тръгва да я дири на различни места, където се събират студенти. В трите части на предаването имаше репортажи от такива знакови места, а художествената измислица за търсещия любимата си студент беше като свързочен текст към документалните записи. Търсенето започна сутринта, продължи в ранния следобед и приключи вечерта, като във всеки от програмните отрязъци съспенсът къде точно се намира любимата на студента нарастваше.

В началото на 80-те, в друго осмодекемврийско предаване, което водехме двамата с колегата Емил Рафаилов, редакторът внесе в студиото бележка да поздравим майката на колегите ни радиожурналисти Здравка Андреева и Александър Андреев - като университетски преподавател за академичния празник и... за раждането на внучката й точно на този ден. Така първият радиопоздрав за известната музикална редакторка и радиоводеща Здравка Андреева и нейната дъщеря прозвуча в нашето предаване!  

Безспорно най-щастливият ми 8 декември беше през 1982 г.! В края на септември се бях запознала в Международния младежки център в Приморско с един красив младеж, който все повече обсебваше сърцето ми. Нямах представа какво ще е бъдещето на отношенията ни, но ето, че младежът ме покани да прекараме заедно студентския празник в Мелник и Сандански. По онова време той завършваше английска филология в Софийския университет, а аз вече работех, но с удоволствие приех да празнувам със студентите. Младежът се беше погрижил за всичко – не само да плати престоя за двама ни, а и предвидливо да покани на пътуването един свой колега с гаджето му. В хотелите се настанявах официално в една стая с това момиче, а после всяка от нас нощуваше при своя кавалер. На днешните млади такова хитруване сигурно им се струва абсурдно, но в нашата младост не беше възможно мъж и жена да прекарат нощта заедно в хотел, ако не са женени. Та тогава с моя любим съпруг Владимир Дворецки спахме за първи път заедно в хотелска стая, макар и „незаконно“.

И като си помисля в колко много хотелски стаи сме спали през следващите години, когато сме пътували у нас и по света, вече като законни съпрузи! Но първият път беше на 8 декември и е незабравимо!

Честит празник на всички днешни и някогашни студенти!

Gaudeamus igitur!

Няма коментари:

Публикуване на коментар