По
телевизията преди малко съобщиха, че българите масово изпращат на роднините си
в чужбина за коледните и новогодишните празници вакуумирани листа кисело зеле.
Киселото зеле не е само български специалитет, но е неизменна част от зимната
ни трапеза не само по празниците, затова го възприемаме като типично нашенско.
Баба
ми и майка ми бяха големи майсторки в слагането на зеле. Пълнеха две каци: едната
- в ранната, а другата – в късната есен и така от началото на ноември до март
бяхме подсигурени със заветния продукт. Тъй като не бяхме многолюдно семейство,
тези две каци ни идваха твърде много, затова баба и мама охотно даваха кисели
зелки на роднини. Те понякога прекаляваха и идваха с толкова големи съдини, че
доста изпразваха каците ни, но и за нас оставаше.
Само
че с времето роднините ни, петимни за нашето кисело зеле, взеха да се преселват
в друго измерение. Там отиде и баба ми. Мама продължи семейната традиция винаги
да слага по две каци – едната в ранната есен - от нея ядяхме първите зелеви сарми на 7 ноември, а другата - в
края на октомври. Вече се бях омъжила и имах дете, но семейството ни не стана
толкова голямо, че да изконсумира съдържанието на двете каци със зеле за една
зима, така че мама започна да раздава на познати. Живееше с мисълта, че
разполагаме с нещо много ценно и с радост искаше да го сподели с повече хора,
дори ако те не бяха изразили такова желание.
-
Кажи
на Ф. да дойде да й дам кисело зеле и сок! – предложи ми веднъж.
Ф. ми беше колежка
в Младежка редакция на Българското национално радио и много се разбирахме. Само
че не прояви особен ентусиазъм да получи този мамин подарък. Мама обаче
постоянно ми повтаряше да я доведа вкъщи, за да й даде зелка и шише със зелев
сок, и Ф. най-после склони.
На следващия ден
ми разказа какво й се е случило на връщане от нас. Взела тя маршрутка за ж.к. „Младост“.
Вътре пътниците седели плътно един до друг. От топлината наоколо шишето със
зелевия сок се сгорещило и в даден момент тапата му изхвърчала, издавайки
конфузен звук, а веднага след това в маршрутката се разнесла не по-малко
конфузна миризма. Всеки знае как мирише превтасал зелев сок. Така подаръкът на
мама довел колежката ми до деликатната
ситуация да разяснява на спътниците си в маршрутката откъде са дошли излагащите я
звук и миризма.
Имах още един
случай, свързан с навика на майка ми да подарява кисело зеле на познатите си.
Отразявах младежко събитие в НДК и една от организаторките ми каза, че един
участник, като разбрал как се казвам, искал непременно да се запознае с мен.
Каза ми името му, но то нищо не ми говореше. Малко след това ми доведе едно
момче, невисоко на ръст, но с приятна външност и с високо самочувствие.
-
Исках
да видя как изглежда дъщерята на Маргаритка, която ни носеше кисело зеле! –
каза момчето.
Това с киселото
зеле ми прозвуча познато, но нямах никаква представа кое е момчето. То ми
обясни: било внук на началничката на майка ми във външнотърговското предприятие,
в което тя работеше последните десетина години, преди да се пенсионира. Знам,
че мама носеше кисело зеле на бившата си вече началничка, след като и двете
вече бяха пенсионерки, за да й покаже, че уважава хората, дори когато те не заемат
висок пост. Вероятно жената се е трогвала, но в спомените на внука й мама беше
останала като „Маргаритка, която подарява кисело зеле“.
Отначало момчето
много се забавляваше, докато ми разказваше тази история, но постепенно усети,
че го слушам резервирано, и приключи набързо:
-
Та
сега ми беше любопитно каква ли е дъщерята на Маргаритка. Тя се хвалеше, че сте
журналистка в Радиото.
-
Ами
такава съм, каквато ме виждате. И не слагам кисело зеле.
Дори
не се сетих да изпратя поздрави на баба му. Без друго, рядко я бях виждала
лично. Само си помислих колко превратно могат да бъдат изтълкувани жестовете
ни. Мамината щедрост в случая й беше скроила лоша шега. Самоувереният внук на
бившата й началничка едва ли имаше представа, че майка ми е следвала архитектура
във Флоренция, а по-късно е завършила с висок успех Юридическия факултет на
Софийския университет, че владееше френски и италиански, че беше писала стихове
и сценарии за филми. У младежа единственият спомен за нея се свързваше с
киселото зеле. Питам се, ако мама можеше да знае това, би ли постоянствала със
своите „зелеви подаръци“ за бившата си началничка?
Самата
аз наистина не се занимавам с домашно производство на киселия специалитет. През
есента, когато майка ми почина, за пръв и последен път напълнихме с мъжа ми една
каца със зеле. Уж го претакахме редовно, както му е редът, но скоро зелките
напълно се размиха и ги изхвърлихме. Оттогава никога не сме повторили опита.
Нямам и намерение. Не се стряскам дори от главоломно растящите цени на киселото
зеле в магазините. Преди две години се възмутих как може на мъжа ми да му
вземат 5 лева за една втасала зелка, а ето че тази на снимката, купена преди Коледа,
струва цели 16 лв.!
Обаче
който не умее да слага зеле, ще си плаща. Ние вкъщи така правим и вече единствените
ни спомени от този ценен продукт са за вкусните манджи, които готвя с купени
кисели зелки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар