четвъртък, 29 май 2014 г.

Само за интересуващи се от манипулации в интернет

Реших да споделя и в блога си линка към рубриката ми „Електронната Европа” в сайта на БНР, в която на 21 май с Вени Марковски разговаряхме за бъдещето на електронния вот в България, както и за манипулациите, които могат да се правят в интернет. В това интервю един от световно признатите специалисти по темата за новите технологии каза, че: „Във всеки уебсайт може да се правят манипулации по отношение на това колко хора са посетили сайта или колко хора са прочели дадена статия...”  Тези негови думи само потвърдиха личните ми наблюдения върху сайта на БНР, където броят преглеждания на мои материали внезапно намалява с по 30 до 50. Същевременно такива спадове изобщо не се забелязват при рубриката на друга колежка от екипа ни, която избрах да наблюдавам паралелно, по един-единствен критерий – че тази колежка е високо ценена от ръководството на БНР. Доколко ръководството на медията ни цени самата мен е ставало ясно от други мои постинги. В интервюто, линк към който прилагам, Вени Марковски не отрича и факта, че е твърде странно една публикация в интернет да натрупва хиляди преглеждания и да няма нито едно споделяне.
         Какво се случи след излъчването на това интервю миналата сряда, 21 май? Първо, наблюдаваната от мен само за сравнение рубрика „Моята любима дума”, която за около 3 месеца беше достигнала над 3000 посещения без нито едно споделяне, изведнаж след 21 май се оказа споделена 50 пъти, а вече станаха 60. Но това не е всичко, както се казва в една реклама. Винаги слагам във Фейсбук линкове към сайта на БНР, където се качват записите на основата част от предаването ми „Европа без граници” и отделните му рубрики. Предаването на тема „Европа след изборите”, излъчено вчера, 28 май, в сайта на пр. „Христо Ботев” на БНР има 171 преглеждания и 1 споделяне. На страницата на предаването във Фейсбук линкът към същия запис е прегледан 407 пъти (а не 171 пъти!) - вярно е, че това го виждам само аз, като администратор на страницата, и може да не ми повярвате, но пък, когато кликнете върху линка във Фейсбук в „Европа без граници”-БНР, ще видите, че записът е споделен 51 пъти, а не 1, както е показано в сайта на БНР!  Значи в сайта на БНР вече се манипулира не само броят на преглежданията, а и на споделянията на дадена публикация. Браво на сайта на БНР!
         За пореден път стигам до извода, че цифрата, показваща колко са посещенията в сайта на БНР явно не отразява реалния интерес към даден материал. Много стъкмистика има в сайта на обществената медия.

         Ето и линкът към рубриката ми „Електронната Европа” с интервюто на Вени Марковски от 21 май:

Няма коментари:

Публикуване на коментар