неделя, 2 март 2014 г.

Сагата със сайта на БНР


        Междувременно, следвайки навика си да довеждам докрай всичко, с което се захвана, през последните дни хвърлям поглед към сайта на БНР, за да разбера продължава ли броят на преглежданията под някои материали да намалява, вместо да расте. Не бих ви занимавала с тези мои наблюдения през почивния ден между два хубави празника, но защо пък да не привлека и днес вниманието ви към сайта на програма „Хр. Ботев”, на който винаги има интересни нещо за четене и слушане!
         А колкото до спадовете в броя преглеждания, няма шега - те продължават! И то някак избирателно. Ще дам и конкретен пример, макар да осъзнавам колко безинтересно може да се стори на някого отбелязването на бройките преглеждания на даден материал. Понякога спадът в тези бройки е голям - с 30, друг път – по-малък, между 3 и 8! Но ако тенденцията е, когато дадена публикация в сайта на БНР достигне определен бой преглеждания, внезапно да се оказва с много по-малка бройка и това да се повтаря непрекъснато, тогава нещата явно не са наред... Та на когото проследяването на този феномен не е интересно, естествено, той няма да прочете следващите редове. Знам обаче, че има хора, които ще ги прочетат.
         В рубриката  „Познание”  в сайта на „Хр. Ботев” вече трети ден може да видите 3 материала: Радиоенциклопедия „Класици на педагогиката” – Фридрих Фрьобел-предучилищно възпитание – автор: Венета Гаврилова
и 2 от моите авторски рубрики в предаването ми „Европа без граници” – „Евромъдрост” – пословици на европейските народи и  „Европа се смее” – за хумора на европейците.
         През последните 3 дни броят преглеждания на материала за Фридрих Фрьобел плавно растеше и в момента е достигнал 190 преглеждания без никакви спадове.
         Рубриката ми „Евромъдрост” обаче през същия период 2 пъти регистрира спад. От 28.02. до 1.03 броят преглеждания от 339 достигна 357, които същия ден намаляха на 354. Днес, 2.03. цифрата стана отново 357, а в момента е 356.
         За „Европа се смее” между 28.02. и 1.03.от 623 преглеждания достигнаха 654 –т.е. увеличиха се с 31, след което същия ден намаляха с 8 и станаха 646. Днес броят им е 648, т.е. още не може да достигне отново онези 654, които бяха отбелязани на 1.03.
         Впрочем, бих нарекла рубриката си „Европа се смее” една от най-потърпевшите от явлението „спадащ брой преглеждания”. Когато преди десетина дни открих въпросното явление в сайта на БНР и реших по-внимателно да го наблюдавам и дори да го документирам, „Европа се смее” на 20.02. от 558 преглеждания достигна 583 и същия ден бройката спадна с цели 30!, т.е. стана 553. През следващите дни започна плавно да расте. На 26.02. достигна отново 583, както на 20.02., и пак спадна, този път само с 3 бройки. После отново започна да нараства и, както вече писах, на 1.03. достигна 654, след което отново спадна до 646.
         Мога да посоча и други примери, но днес повече не мисля да го правя, защото ми предстоят много приятни моменти на една младежка арт проява.
         Изводът, който се налага от историята със сайта обаче е твърде познат – в БНР на някои от нас  не ни се позволява да надхвърляме определено ниво, което някой е определил за нас, без оглед на качествата и постиженията ни.

         Сагата със сайта на БНР и т.н. продължава. Междувременно, следете този сайт. На него наистина могат да се видят интересни неща!

Няма коментари:

Публикуване на коментар