понеделник, 19 януари 2015 г.

Събитие на седмицата

С интерес следя рубриката „Събитие на седмицата” по БНТ1 - дори  резултатите от допитването да не са особено показателни, все има нещо, което може да събуди размисли за йерархията на ценностите при сънародниците ни. От четири предложени събития за отминалата седмица зрителите поставиха на първо място визитите на американския държавен секретар и британския външен министър в България - 59%. На второ място с 33% - „Протестите заради спрени влакове, решението преосмислено - повечето влакове ще тръгнат отново”. До началото на неделния ден на трето място с 8% беше събитието: „Новият брой на "Шарли ебдо" изчерпан за часове, въпреки рекордния тираж. Нови терористични заплахи и мерки за сигурност”. В края на деня процентите предпочитания за това събитие бяха намалели до 6. На последно място остана случката с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, който изненадващо се върна в България, придружен от съпругата и брат си - 2%.
         Самата аз поставих на първо място събитието, свързано с „Шарли ебдо”, не толкова заради масовото изкупуване на последния му брой – явно, причината беше не само солидарността към карикатуристите, а и масова психоза – но и заради последвалите разкрития за подготвяни нови терористични акции.  Станалото в „Шарли ебдо” показа, че Европа никак не е спокойно място за живеене и работа, а тази констатация ни води до въпроса как ще се действа срещу бъдещи подобни опасности.


         Естествено,  че и у нас има хора, които мислят за тези опасности, но за пореден път се учудих колко много се ласкаят сънародниците ни от вниманието на големите държави. Отново се връщам на анкетата на БНТ1 за събитие на отминалата седмица. Доста ми се струват 59% рейтинг за няколкочасовите посещения у нас на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския външен министър  Филип Хамънд. Нашенци масово се впечатляват от подобни визити, независимо от трезвите преценки на някои колеги журналисти, че, особено посещението на Джон Кери, е като дружеско потупване по рамото, мимоходом по пътя за Франция. Сигурно не е преувеличен вчерашният коментар на Тома Томов по Нова телевизия, че държавните секретари на САЩ едва ли мислят за България около 20 мин. общо по време на целия си мандат. Нашенският пиетет към Великите сили обаче си остава.
          Има нещо в анкетата за събитие на седмицата, което ми показа, че все пак българинът има трезва преценка за нещата от живота  – последното място по значимост, отредено за случката с изчезналия и завърнал се по живо по здраво Петко Сертов! Седмици наред – какви ли не предположения къде е бившият шеф на ДАНС, какви ли не съдбовни догадки, подхвърлени и обсъдени нашироко в медиите, включително и за трагичен край, а след всичко човекът тихомълком си се прибра в България. Слава богу, че е жив и здрав, но повече внимание не заслужава - 2% рейтинг в анкетата на БНТ1!
         Отсега мога да кажа какво ще бъде за самата мен, а и за много други хора, събитието на настоящата седмица: 80-тата годишнина на БНР на 25 януари!

        






























Няма коментари:

Публикуване на коментар