петък, 4 април 2014 г.

Още от кухнята на БНР

Започнах да разказвам в този блог за някои от авторските си рубрики в предаването ми „Европа без граници” по програма „Христо Ботев” на БНР. Както вече писах, една от причините да го правя е, че в днешно време е нормално информацията да се разпространява на различни платформи. Но от описанието на всяка от тези рубрики, става ясно, например, колко допълнителен труд е вложен в рамките на 70-минутното предаването за евроинтеграция „Европа без граници”, чийто бюджет цифром и словом е 45 (четиридесет и пет лева)! В БНР се взимат и хонорари с далеч по-големи стойности, но лично аз нямам късмета да съм сред хората, които са финансово по-добре оценени. Не се оплаквам, само информирам за поредното неравенство в обществената ни медия. Не един началник, пред когото съм споменавала за ниското заплащане в екипа ни, ме е апострофирал: „Да, но ти правиш само по едно предаване седмично!” По тази причина вече в няколко постинга обяснявам колко труд и творчески идеи се влагат в 70-те мин. на едно такова предаване. Разбира се, междувременно имам ангажименти и като редактор. Освен това през два месеца правя и авторски поредици „Радиоенциклопедия” от по 4-5 предавания с времетарене 30 мин. Но за радиоенциклопедиите, които се излъчват всеки делничен ден между 17 и 17,30 ч., ще пиша отделно.      
         Представяйки рубриките си на различни платформи още по-недвусмислено констатирам нередностите при отчитането на броя посещения за даден материал в сайта на БНР – проблем, който следя от няколко седмици. (Тук ще навляза в цитиране на цифри, които може на някого да са скучни, и разбирам, че само интересуващите се от аномалиите в сайта на БНР ще продължат да четат по-нататък). Не е нормално на страницата на предаването „Европа без граници” във Фейсбук преглежданията на рубриката ми „Европа се смее” от вечерта на 3.04. до сутринта на 4.04 да са били 60 (нещо, което виждам като администратор на страницата), а същевременно отбелязаният брой преглеждания в сайта на БНР за същата рубрика и за същия отрязък от време да е спаднал от 773 на 761, т.е. да са не с 60 повече, а с 8 по-малко!
 Преди време бях посъветвана да следя и други авторски материали в сайта на БНР, а не само моите. Направих го, като реших да наблюдавам материалите на колежка, много ценена от ръководството на програмата ни. Става въпрос за рубриката „Моята любима дума”, която от началото на март до 30 число на същия месец бавно и славно напредна без никакви сътресения от 235 до 309 преглеждания, т.е. 74 за около месец. После се случи чудо: изведнаж на 2 април рубриката достигна 368 преглеждания, на 3 април вечерта вече бяха 442, на следващата сутрин, 4.04, не само че нямаше спад с 8 бройки, както при мен, а напротив – цифрата беше 456, в момента вече е 508! Т.е. рубрика, която бе кретала бавно, увеличавайки преглежданията едва със 74 за около месец, само за 5 дни регистрира 200 преглеждания повече. При това тази рубрика си е все същата, не е имало никакви промени в нея от години. И още нещо, което никак не е маловажно - предаването на колежката не е представено нито във Фейсбук, нито на друга платформа, а единствено в сайта на БНР. Излишно е да коментирам. Само не мога да разбера как се получава този номер – за един автор броят преглеждания в сайта на БНР да намалява, а за друг – в същото време главоломно да расте! Но и това ще го разбера някой ден, защото предстои да разговарям със специалисти в тази област във връзка с подготовката на сайта на нашата фондация. Дотогава - само едно приятелско предупреждение: цифрите, изписани в сайта на БНР са по-скоро относителни и по тях не може да се съди съвсем точно за интереса към даден материал. "Совите не са това, което са!"

         А днес представям и друга моя авторска рубрика, която се появява по-рядко в предаването ми – „Европа и останалия свят”. И тя съществува още от времето, когато „Европа без граници” се наричаше „Европейски проекти”, но междувременно също претърпя развитие. Първоначално в нея говорех за контактите между ЕС и различни държави на други континенти. По-късно реших, че е добре в тази рубрика да се представя по-личен поглед към по-малко познати страни по света. Прилагам линк към нея:

Няма коментари:

Публикуване на коментар