неделя, 22 юни 2014 г.

Потопът и БНР


         Съвсем естествено, през последните два дни основното, което ни интересува, е ставащото във Варна и в другите райони, засегнати от потопа. Толкова отзивчивост към изпадналите в беда и желание да се направи нещо реално за тях, възражда вярата, че у повечето хора има много доброта, която искат да дадат на другите!  Разбира се, веднага започнаха и коментарите за човешките грешки, довели до трагедията – изсечените гори, незаконните строежи, непочистените сметища, а после и за злоупотреби със събраните помощи, мародерства, лоша организация при използването на доброволците. Но над всичко все пак се извисява усещането за човешката съпричастност, а това дава сила и надежда.
         Покрай тези събития едва ли някой е обърнал особено внимание дали се е състояло литературното четене на автори от БНР в Благоевград, което първо беше запланувано за 19 юни, а после беше отложено за 20 юни. Самата аз трябваше да участвам в четенето и споделих това във Фейсбук и в блога си, така че чувствам като свой ангажимент да кажа имаше ли четене или не. Имаше, но в него са участвали само поетите от Радио Благоевград. Ние, четиримата автори от София, които бяхме включени в предварителната програма, отпаднахме в последния момент с решение на ръководството на БНР. Аргументът е бил, че не може да бъде финансово обезпечено участието на автори от София в турнетата, които тепърва предстоят из цяла България по повод 80-годишнината на медията ни. Това обяснение ми се стори парадоксално, защото командировъчните за  целия оркестър за народна музика към БНР (неговият концерт в Благоевград не беше отменен) струват много повече, отколкото парите за пътуването на 4-ма автори на поезия и проза от София. Предстоят и други концерти на този оркестър из страната, както и на Биг бенда на БНР, които също струват пари. Веднага си спомних и снимките от честването на годишнината на радио Бургас, на които видях удивителен брой членове на административния екип на БНР, командировани до морския град. Толкова ли щеше да натежи на бюджета участието на няколко автора на поезия и проза в турнетата за 80 г. БНР – повече от 4-5-ма едва ли биха се включили във всяко от гостуванията в провинцията, защото всеки си има и други ангажименти!
         Така се провали една много хубава идея, за своята 80-годишнина БНР да покаже и своите творци в други области, освен в журналистиката.
         А иначе медията ни реагира адекватно на събитията от последните дни – концертът в Благоевград на 21 юни беше благотворителен, в подкрепа на потърпевшите от природното бедствие. БНР организира и национална кампания за набиране на средства, където има регионални програми.

         И за да обобщя впечатленията си от реакцията на сънародниците ни след потопа: когато трябва да помогнем на някого в беда, го правим с искрена съпричастност, и то не само на думи, а и на дело. Виж, когато започнат съизмерванията в професионален и творчески план, тогава благородството понякога се губи. Та сега, мислейки за човещината, проявена в подкрепа на бедстващите в страната през последните дни, като контрапункт неволно си спомям тържествуващите усмивки на някои колеги (май предимно колежки), след като на 19 юни следобед се разбра, че софийски автори няма да участват в четенето в Благоевград на следващия ден. Щом такива неща носят на някои хора удовлетворение, доволна съм, че с отпадането ми от литературните четения съм им доставила радост. Лично аз в живота си имам други радости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар