сряда, 25 декември 2019 г.

Коледната ни елха


         Години наред ритуалът ни преди Коледа беше да отидем до най-близкия пазар за елхички и да си изберем някоя. Боби винаги държеше дръвчето да е малко нефело, с някакъв кусур, и ми обясняваше: „Мамо, нали и него трябва някой да го вземе! И то да има късмет като красивите.“         
         С нефелата елхичка се прибирахме вкъщи и там така я украсявахме, че дефектът й вече не личеше, ставаше истинска хубавица!
        Проблемът идваше, когато игличките й започнеха да капят и без да искаме ги разнасяхме из целия апартамент. Да не говорим за тъжната картинка, когато изнасяхме проскубаната вече елхица, за да я изхвърлим на боклука.  
        В даден момент си купихме изкуствена, но тя беше толкова малка, че почти никаква украса не можехме да сложим на нея, а имаме много коледни играчки. Сега тя е в къщата, където е офисът на фондацията ни.
       И ето че миналата година открих изкуственото дръвче, което първо грабна погледа, а после и сърцето ми. Беше много кичесто и щеше да побере голяма част от коледната ни украса, а най-пленителното за мен беше, че клончетата му изглеждаха заскрежени. Боби се зарадва, че най-после ще си спестим тъжните раздели с истинските коледни елхички.
      Само че не бяхме предвидили друг проблем. От изкуственото дръвче се разнасяше миризма на тъкани и оцветители. Липсваше ми ароматът на борова смола, с който се изпълваше домът ни през предишните години.
        Постепенно свикнахме с миризмата на новата ни елха. Държахме я украсена до края на януари. Апартаментът ни, естествено, не се напълни с окапали елхови иглички и оценявахме високо това удобство. После разглобихме елхичката и я прибрахме до следващата Коледа, т.е. досега.
       Ето я отново с нас! Не бях помислила, че да украсяваш всяка година едно и също дръвче, е нещо като да посрещнеш в дома си стар приятел, който идва у вас един път годишно. Знаеш особеностите му, съобразяваш се с тях, а и той се съобразява с теб – вече изобщо не се усеща миризмата на тъкани и оцветители. Намерили сте се взаимно и ви предстои оттук нататък да бъдете заедно, макар и не непрекъснато.
      Така един приятел неизменно ще е част от семейството ви всяка Коледа.   



Няма коментари:

Публикуване на коментар