събота, 21 декември 2019 г.

Продължението на историята ни с една ветеринарна клиника


През отминаващата година една от най-четените публикации в блога ми беше за проблемите ни с една ветеринарна клиника - линк към нея има в края на този текст. Става дума за клиника „Добро хрумване“, която се намира на ул. „Княз Борис I” 125 в София. Екипът й с шеф д-р Влади Кирилов често привлича вниманието в публичното пространство с акции по обгрижване на бездомни котки и кучета. С други думи, умеят да си правят позитивна реклама. Ние обаче не можем да им направим такава, защото през септември 2018 г. те изкараха две от нашите котета болни от панлевкопения (котешка чумаи ги хоспитализираха – едното за 5, а другото за 2 дни
Макар неколкократно да напомняхме, че котетата са наскоро ваксинирани и може би неразположението им, което ни разтревожи, се дължи на реакция от ваксината, нашите Лео и Фери бяха третирани от екипа на д-р Кирилов като тежко болни до момента, в който решихме да си ги приберем вкъщи „предсрочно“ и те се оказаха напълно здрави. Това потвърдиха и изследванията, които им направихме в друга клиника - SofiaVet
Излишните скъпоструващи изследвания и на останалите ни котета (защото котешката чума е изключително заразна болест), както и ненужното лечение, което изтормози нашите Лео и Фери, ни излязоха цифром и словом 1056 (хиляда петдесет и шестлв.
Тогава написахме оплакване до шефа на „Добро хрумване“ д-р Кирилов с настояване да ни възстанови тази сума. Той отказа. Адресирахме оплакването и до председателя на Българския ветеринарен съюз, както и до председателя на Комисията за контрол и професионална етика към този съюз.
Междувременно се беше случило нещо напълно несъвместимо с професионалната лекарска етика. Вече никога не бихме потърсили услугите на клиника „Добро хрумвани“, но когато се обърнахме към колегите им от SofiaVet, се оказа, че нейният управител д-р Крайнев е наредил нашите котета да не бъдат приемани в клиниката му за процедури заради това, че сме поискали от екипа му трето независимо мнение относно здравословното състояние на двамата ни домашни любимци, лекувани в "Добро хрумване". В оплакването си до Българския ветеринарен съюз отправях въпроса как гледа на този фрапиращ, не само според мен, случай, защото е общоизвестно, че лекар не бива да отказва да обслужва пациенти по каквито и да било причини.
Имах разговор по телефона с председателя на Комисията за контрол и професионална етика при БВС, д-р Камбуров. Той беше любезен с мен и ме увери, че по нашия случай се работи. Отправено е запитване до фирмата, производител на ваксината, с която бяха имунизирани котетата ни, дали е възможно тази ваксина да е била причина за неразположението им. Странно запитване, при положение, че първата реакция на д-р Милен Иванов, който се грижи постоянно за нашите котета, и на д-р Герганова от SofiaVet, беше именно тази – Лео и Фери са наскоро ваксинирани и затова имат признаци на заболяване.  
Отговор на оплакването ни до БВС никога не дойде, въпреки два напомнящи имейла, които изпратих в края на миналата година.
Така приключи случаят с напълно излишните изследвания и лечение на нашите домашни любимци, което ни струваше 1056 лв. Както се казва, изпихме чаша студена вода.
Не мога да забравя обаче една подробност от краткото ми общуване по телефона с д-р Камбуров. Бях изненадана от твърдението му, че към оплакването си не съм приложила копия от никакви кръвни картини, но д-р Влади Кирилов бил ги предоставил. Истината е, че от неговата клиника бях получила една-единствена кръвна картина – на Лео, и тя беше осмият документ, приложен от мен към оплакването ми. Какви други изследвания е представил д-р Влади Кирилов не знам. Затова в един от имейлите си до БВС изрично написах: „Други кръвни картини аз не съм получавала от клиниката и държа това да се знае, защото разбрах, че от д-р Кирилов били изискани изследванията, правени на нашите две хоспитализирани котета. Ако д-р Кирилов ви е изпратил нещо повече от кръвната картина на Лео, то държа да уточня, че аз не съм получавала други резултати от изследвания, а мисля, че е било редно да ми бъдат предадени, ако ги е имало.“
Както вече писах, никакъв отговор никога не получихме от Българския ветеринарен съюз. И все си мисля какви ли изследвания е представил д-р Кирилов, с които да докаже, че ненапразно сме похарчили заради неговата клиника 1056 лв.
Първоначално се консултирахме с адвокатите си как да дадем д-р Кирилов и екипа му на съд. Тогава трябваше да предостави въпросните изследвания и щяхме да изискаме да се удостовери тяхната достоверност. Истината обаче е, че съдиите нямат ветеринарни познания и щяха да се търсят свидетели специалисти. А вече се уверихме от случая със SofiaVet, че гарван гарвану око не вади. Така че решихме да не водим съдебни дела.
Важното е, че и петте ни котета – мама Гуни и нейните четири синчета -  и досега са в перфектно здраве, все по-красиви и игриви стават и много ни радват.
Когато обаче пред нас стане дума за „Добро хрумване“, категорично отхвърляме всякакви суперлативи за нея и разказваме накратко какво преживяхме заради екипа й начело с д–р Влади Кирилов.
В крайна сметка, мисля, че за д-р Кирилов щеше да е по-добре да ни беше възстановил напразно направените заради неговата клиника разходи.
А „болните“ ни котета Лео и Фери му пожелават много здраве!




          На тази снимка са четирите ни котарачета мускетарчета след премеждието на две от тях в клиника "Добро хрумване"
Тук може да прочетете публикациата ми Проблемите ни с една ветеринална клиника

Няма коментари:

Публикуване на коментар