събота, 31 август 2013 г.

За прозрачността в БНР

Как само изпращаме месец август...  Опасност от война в Сирия... загуба на без време отишли си от нас талантливи хора... А животът продължава и проблемите от всекидневието често остават в мислите ни дори през почивните дни.   
         През изминалата седмица пуснах постинг за изненадващо обявения спешен вътрешен конкурс в БНР за забавно-развлекателно предаване, насочено към женската аудитория. То ще се излъчва на живо всеки делничен ден от 10 до 11 ч. по пр. „Хр.Ботев” на БНР. Крайният срок на конкурса изтича на 5 септември. 
         Историята с моя постинг имаше продължение! Под него веднага написа остър коментар новият програмен директор на БНР, г-н Иво Тодоров. (Наричам го г-н, защото става дума за служебни въпроси и официални отношения, иначе с Иво сме приятели във фейсбук) Малко по-късно г-н Иво Тодоров ми позвъни по служебния мобилен телефон и предложи да разговаряме в кабинета му. Когато се видяхме, програмният ни директор отново ми повтори онова, което вече беше коментирал под постинга ми във фейсбук: че Корпоративната дисциплина и етика изискват да не се коментират публично вътрешни теми”. Тъй като бях подготвена да чуя точно това, аз пък подарих на г-н Иво Тодоров листче с извадка от Закона за радио и телевизия, където изрично пише следното:  
Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медийните услуги.
 (3) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Публична критика спрямо доставчици на медийни услуги от страна на работещи в тях не е нелоялност към работодателя.
         След това разговорът ни продължи в приятелски тон – новият програмен директор е диалогичен човек, готов е да обсъжда предложения и идеи.
Явно обаче ще трябва да свиква с мисълта, че БНР е по-различно от частно радио. В обществена медия е неприемливо даден началник, в случая – директорът на програма „Хр.Ботев” - да обяви конкурс за ново предаване без предварително обсъждане с дирекционния съвет, а и с редколегията.         
         И за да не остане все пак у някого съмнението, че щом въпросният конкурс е вътрешен, не е било етично да го разгласявам във фейсбук, ще се позова и на европейските практики. В Препоръката на Комитета на министрите на Съвета на Европа от 15.02.2012 г. във връзка с управлението на обществените медии е отделено много голямо място на прозрачността. Само един красноречив цитат: „...обществените медии да осигуряват на аудиторията и заинтересованите страни достъп до информация за своите методи на действие и решения, като по този начин официално отговарят на изискването за отчетност.”
         Но повече по въпроса каква е прозрачността в БНР ще пиша през следващите дни. Засега – приятен уикенд!

Няма коментари:

Публикуване на коментар