сряда, 31 март 2021 г.

7 години фондация „Европа и светът“

         Преди 7 години на 31 март беше регистрирана фондацията ни „Европа и светът“. Отбелязала съм този факт в личния си блог, тъй като тогава все още нямахме сайт (Фондация "Европа и светът") – той се появи в интернет година по-късно, на 12 март 2015 г. Снимката към тази публикация е от тържеството за 5-годишнината на сайта ни, което се състоя в Чешкия център в София с половин година закъснение заради пандемията. Това, впрочем, беше единственото събитие, което организирахме през 2020 г. поради гореспоменатата причина. За 2021-а още не бързаме да правим планове за културни прояви, но продължаваме да поддържаме нашия сайт evropaworld.eu.

Тъй като първите 7 години са важни в развитието на всеки човек и всяко негово дело, отново в блога си ще направя кратка равносметка за този период от съществуването на фондацията ни.

Първите две събития, които организирахме, бяха в конферентната зала на Дома на Европа в София: международната младежка среща "Европа и светът преди Коледа" и лансирането на сайта ни - Сайтът на фондация "Европа и светът" и неговите герои. Много скоро открихме и предимствата на събитията в по-малки пространства с по-ограничен брой участници – в тях всеки от присъстващите може да вземе по-пряко участие. Такива бяха литературните срещи – представяния на книги, автори и преводачи в семейната ни къща, която ползваме за офис на фондацията ни. Някои от гостите ни наричаха тези събирания „Салони“, но тъй като това ми звучи леко претенциозно, предпочитам думата „срещи“.

През тези 7 години си сътрудничехме с посолства, с чуждестранни културни центрове и институти в София и в чужбина. За това ще намерите повече информация на сайта ни (Дейности на фондацията).

Държа обаче да допълня следното:  при представянето на фондацията ни на днешната дата преди 7 години в блога си съм написала, че нейната „цел е да подкрепя развитието на културата, изкуството, образованието, науката и установяването на по-тесни връзки между тях и бизнеса, както и обмяна на ценности в Европа и света.“ Явно за немалко хора думата „подкрепа“ има само материално измерение и неведнъж към нас са се обръщали с молба за финансова помощ, а когато сме обяснявали, че не оказваме такава, реакцията често беше: „Е, тогава каква фондация сте?“ Подкрепата ни не се изразява в раздаване на стипендии, а в безвъзмезден интелектуален труд! Онова, за което PR агенции или фирми за организиране на събития вземат пари, ние го правим напълно безплатно, както и нашите партньори, с които си поделяме разходите по организирането на общите ни събития. Стараем се тези разходи да не бъдат големи.

Знаете ли колко стойностни културни прояви могат да се организират с малко пари, стига човек да има интересни идеи и да не си пести силите при осъществяването им! През изминалите 7 години фондацията ни доказа, че това е възможно, което ме кара да изпитвам дълбоко удовлетворение.  

Сега погледите на екипа ни са отправени напред!


                      Гергина и Владимир Дворецки. Снимка: Боби Дворецки

                            

Няма коментари:

Публикуване на коментар